Custom Search
Itt járok: Főoldal >> Úticélok >> Európa >> Ausztria >> Bécs >> Bécs látnivalók

Bécs útikalauz


Utazás

Bevezetés

Kattints a gombra! Köszönjük!

Bécs nevezetességei, látnivalók

Ausztria csodálatos fővárosa a "Kék" Duna két partján fekvő Bécs. A város egy igazi barokk múzeum, egy kis szecesszióval fűszerezve. Az óvárost körbefutja a Ringstrasse, amelyen belül megtalálhatóak Bécs legfontosabb nevezetességei.
 • Mielőtt Bécsbe utazunk érdemes belépőjegyet rendelni a fő látnivalókra, mert a külföldön váltott jegyek előnyt élveznek a helyszínen váltottakkal szemben. A Bécsi Állami Operába vagy a Spanyol lovasiskolába - a híres lipicai ménes - néha előfordul hogy nem lehet belépőt szerezni a bajáratnál.

 • A Volksoper-ben operett, musical és balett előadások is vannak az operák mellett. A gótikus Rathaus - városháza ad otthont a karácsonyi vásárnak télen, míg nyáron ingyenes koncertekkel szórakoztatják a helyieket és a városba látogató turistákat.

 • Az óvárost bejárhatjuk gyalogosan vagy egy fiákerben ülve, és ha a magasból van kedvünk körülnézni felmehetünk a 258 m magas Duna-toronyba (Danube Tower, Donauturm). Páratlan a kilátás innen és akár még ebédelhetünk is a helyszínen a két körbeforgó étterem valamelyikében.

  becs latnivalok nevezetessegek
 • Séta közben szünetet tarthatunk valamelyik kávézóban, hogy megkóstoljuk a kiváló helyi süteményeket, teákat és kávékat. A bécsiek nagy kávéfogyasztó és kávéházimádó társadalom, nincs is jobb, mint egy torta és egy kávé fölött újságot olvasva tölteni az időt egy belvárosi kávéház teraszán.

  becs latnivalok nevezetessegek
 • Minden kávéháznak megvan a saját egyénisége. Míg a Ringstrasse-n belül a pazar és lenyűgöző-, addig a város más részein kisebb, de ugyanolyan magas minőséget képviselő Kaffeehaus-ok várják vendégeiket - kihagyhatatlan! Nem csak a kávé, az osztrák gyümölcsteák és feketeteák is annyira ízletesek, hogy utána azon gondolkodhatunk hogy mit ittunk eddig..

  becs latnivalok nevezetessegek
 • Kávé után indulhatunk felfedezni a Ringstrasse mentén sorakozó múzeumokat. A Művészettörténeti Múzeumban megnézhetjük Rembrandt, Caravaggio és Tiziano műveit, illetve ókori római és egyiptomi régiségeket.

  becs latnivalok nevezetessegek
 • A Bécsi Természettudományi Múzeumban van kiállítva a 25.000 éves Willendorfi Vénusz, ami a létező legrégibb műalkotás a világon. Az Iparművészeti Múzeum egymillió darabos gyűjteménye többet között bemutatja a rokokó-, barokk-, és szecessziós bútorokat, üveg- és porcelán használati tárgyakat és a korabeli szöveteket. Szintén a Ringstrasse-n találjuk a Szecessziós Házat, ami egy múzeum - de műalkotás is önmagában.

 • Az Innere Stadt a város szíve, ahol a legfőbb látnivalók és nevezetességek találhatók. Gyalogos zóna, így kitűnő lehetőséget ad egy hosszú sétára a lenyűgöző szépségű épületek között.

  becs latnivalok nevezetessegek
 • Felmászhatunk a Szent István katedrális (Stephansdom) 137 m magas harangtornyába, hogy fentről is szemügyre vegyük az óvárost. A székesegyházat könnyen felismerhetjük a cikkcakkos mintázatú tetőcserepeiről. A közelben található az Albertina Múzeum, mely több mint 200 ezer rajznak - többek között Albrecht Dürer alkotásainak is - ad otthont.

  becs latnivalok nevezetessegek
 • A Hofburg-palota egy hatalmas komplexum, ami magába foglalja a Burgkapelle-t ahol a férfikórus lép fel rendszeresen; a Stallburg-ot, ahol a Spanyol Lovasiskola tartja bemutatóit vasárnap reggel és szerda esténként; a császári kincstárat, ami a Habsburg koronázási ékszereket őrzi és az Osztrák Nemzeti Könyvtárat.

 • A Duna túlodalán találjuk a 1897-ben épített Prater Park. A vidámpark fő látnivalója az óriáskerék, de számtalan más játék is a gyerekek rendelkezésére áll.

  becs latnivalok nevezetessegek
 • Az óvárostól délre a Südbahnhof közelében található a Belvedere-palota, ami a bécsi szecessziós művészet egy kiváló gyűjteménye. A palota szépen rendezett tágas udvaráról nagyszerű kilátás nyílik a városra.

  becs latnivalok nevezetessegek
 • A Hunderwasser Ház egy mókás nevezetesség, amit a bécsi művész-építész Friedensreich Hundertwasser tervezett. A sajátos stílusú épületen színek és formák keverednek, valamint fák nőnek ki a harmadik emeleti ablakból.

  becs latnivalok nevezetessegek
 • Aki még több modern művészetre éhezik látogassa meg a 20. század Múzeumát. Híres bécsi személyiségek lakóhelyét is meglátogathatjuk: Sigmund Freud rendelőjét, Johann Strauss házát, ahol a Kék Duna Keringőt komponálta, Beethoven lakását ahol a Harmadik Szimfóniát írta és Mozart bécsi házát, az ún. Figarohaus-t, ahol a Figaro házasságát alkotta.

  becs latnivalok nevezetessegek
 • A Központi temetőben leróhatjuk kegyeletünket a híres bécsi méltóságok: Beethoven, Brahms, Schubert sírja előtt vagy megnézhetjük a császári sírkamrát, ahol a Habsburg-ház tagjai vannak eltemetve.

  becs latnivalok nevezetessegek
 • A Schönbrunni kastély a Habsburgok egykori nyári rezidenciája az egyik leghíresebb bécsi nevezetesség. Gyakran tele van turistákkal, de ha nehézkes is a bejutás mindenképpen megéri, hiszen gyönyörű termei és kertje felejthetetlen élmény marad.

  becs latnivalok nevezetessegek
 • Igen sok látnivalót találhatunk még Bécs közelében, ahová érdemes ellátogatni. A Klosterneuburg-i apátság a 12. században épült, nevezetessége a Verdun oltár. Joseph Haydn Bécstől délre Eisenstadtban élt.

  becs latnivalok nevezetessegek
 • A kettő között fekszik Baden, egy erdőkkel tarkított város, ahol Beethoven és Mozart is lakott egykor. Ahogy a neve is sejteti hatalmas szabadtéri fürdőkomplexuma és gyógyterápiás központja van a kis városnak. Mozart felesége Constanze úgy tartotta hogy a kénes forrásvíznek fiatalító hatása van. Azóta ezrek érkeznek ide évről évre a fiatalodást és a megújulást keresve, hogy utána belevessék magukat a badeni éjszakába: fesztiválok, szabadtéri színházi előadások, operettek vagy éppen kaszinók várják őket.

  becs latnivalok nevezetessegek
 • bécs látnivalók nevezetességek

  A zene fővárosának tartották, a keringő születésének helye és Beethoven végső nyughelye. Híres a süteményeiről, a kávéházairól és a kultúrájáról. Bécs az Osztrák Köztársaság fővárosa ami Európa szívében fekszik. Az ország lakosságának egynegyede, közel 2millió ember él itt. Bécs történelmi központja a Ringstrasse-n belül található aminek a Stefanskirche a fókuszpontja, a Hofburg palota a belváros nyugati részén található. Kevesebb mint 100 évvel ezelőtt Európa egyik legnagyobb hatalmú városa volt London, Berlin és Szentpétervár riválisaként. Hat évszázadon át egyetlen család uralta a Habsburgok. A belvárosban járva szinte mindenütt az ő emlékük kísért.

 • bécs látnivalók nevezetességek

  A Habsburg család maradványait a 13.század óta a lenyűgöző Stephanskirche kriptájában őrzik. Amikor meghaltak feldarabolták őket és bebalzsamozták. A különböző részeket külön urnákban őrzik a város több részén. Templomok tucatjai láthatók a belvárosban különböző stílusban a rómaitól a gótikuson át a barokkig. Bécsben annyi palota van mint máshol postahivatal, mivel a legtöbb európai arisztokrata palotát építtetett itt. A Hofburg palota a legnagyobb mind közül.

 • bécs látnivalók nevezetességek

  A Habsburgok mottója az volt: Ausztria feladata, hogy az egész világot uralja. Az impozáns Hofburg palota méltóképpen tükrözi az uralkodók 20 generációjának ambícióját, akik 50 millió 14 különböző nyelvet beszélő alattvaló fölött uralkodtak ebből a hatalmas erődből. A palotában megnézhetjük a korabeli koronázási ékszereket. A birodalom az első világháború végén összeomlott és Bécs egy éjszaka alatt provinciális fővárossá degradálódott. A Habsburgok utolsó hatalmi gesztusa a palota befejező szárnyának az Újvárnak a megépítése volt. Azonban nem a Habsburg család, hanem Hitler tette híressé.

 • bécs látnivalók nevezetességek

  Hitler Ausztriában született és 17 éves korában Bécsbe ment hogy festészetet tanuljon. Kétszer is elutasították a művészeti akadémián, mert munkái nem ütötte meg a szintet. Egy barátjának írt levelében azt állította hogy ez valószínüleg a sors műve, mert valami nagyobb feladatra tartogatja őt. Az utcákon őgyelgett és hajléktalanszállókon lakott. 6 évnyi éhezés után Németországba költözött hogy ott szerezzen nevet magának. Csak 1938-ban tért vissza Bécsbe, de már a német hadsereg élén. A Hofburg palota erkélyéről jelentette be 250ezer fős tömeg előtt hogy Ausztria már a harmadik birodalom része.

 • bécs látnivalók nevezetességek

  A kávéházak intézménynek számítanak Bécsben és több ezer van belőlük a városban. A bécsiek imádják a kávét és több kávét isznak mint sört - állítólag fél litert naponta. A kávéházakban üldögéltek a művészek, a tudósok és az elit különösen a századfordulón, olyan emberek mint például Sigmund Freud - itt vitatták meg legújabb elméleteiket.

 • bécs látnivalók nevezetességek

  Egy napijegy 5 euroba kerül és érvényes buszra, villamosra is. A Schönbrunni palotának is van külön kisvonata - erre külön díjat kell fizetni. A központi temetőnek saját buszjárata van, mivel hatalmas, 2,5 millióan vannak eltemetve ott. Ebben a temetőben több híresség nyugszik mint bármelyik másikban. Amikor 1870-ben létrehozták senki sem akart ide temetkezni, ezért a híres emberek tetemeit kiásták és idehozták. Megtaláljuk itt Schubert, Strauss, Beethoven és Bhrams sírját is. Olyan népszerű lett, hogy mindenki itt akarta eltemettetni magát. A temetőnek zsidó része is van, amit a háború alatt eléggé megrongáltak.

 • bécs látnivalók nevezetességek

  Valószínüleg Sigmund Freud volt a leghíresebb bécsi zsidó. Miután Ausztria a harmadik birodalom része lett Freud - mint a legtöbb zsidó - elhagyta az országot és Londonban töltötte élete utolsó napjait. A háború előtt Bécs volt Európa fővárosa, kozmopolita, nyitott és kultúrált hely. Minden negyedik lakosa zsidó volt - festők, orvosok, jogászok - akik részt vettek a város intellektuális életében. Amikor a nácik bevonultak mindennek vége szakadt, a zsidók vagy elmenekültek vagy koncentrációs táborokba kerültek. Vákumot hagytak maguk után és Bécs státusza mint Európa kultúrális és intellektuális fővárosa megszűnt.

 • bécs látnivalók nevezetességek

  A Schönbrunni palota Bécs válasza Versailles-ra. Közel 1500 szoba van benne és fénykorában több mint ezer lakály szolgált benne. A nagy galéria lenyűgöző freskóit több mint ezer gyertya világította meg. Ez a palota az elsőszámú turistalátnivaló Bécsben, naponta több mint 8ezren látogatják meg. A Duna eredeti vonalát elterelték az áradások elkerülése végett. Így Bécs központjában létrejött egy holtág, egy tó, ahol a városiak pihennek hétvégente. Egy része nudistastrand.

 • Schönbrunn-i kastély

  A 12. században épült Szent István Székesegyház eredetileg román stílusú szentély volt. 1258-ban leégett, majd a török támadások idején 1683-ban nagy részét lerombolták, legutóbb pedig az oroszok bombázták 1945-ben.

 • A katedrálist szépen helyreállították és 1948-ban újra megnyitották a nagyközönség előtt - ma egyike Európa legnagyobb gótikus műemlékeinek. A belső térben lélegzetelállító fafaragások, szobrok, festmények, udvarán gyönyörűen rendezett kert található.

 • Hundertwasser ház

  Egy 52 lakásból álló színes épület, amely 1983 és 1986 között készült el, Friedrich Hunderwasser bécsi festő munkája. A tetőt föld és fű borítja, a szobák belsejéből fák és bokrok nőnek ki, a falai pedig színesek és különböző formájúak. A művész nem fogadott el fizetséget az alkotásért, elégedett volt azzal hogy nem valami rondaság áll ma ennek az épületnek a helyén. A formája és színei miatt az egyik leghíresebb bécsi látnivaló.

Támogass minket! Kattints a gombra! Köszönjük!