Custom Search
Itt járok: Főoldal >> Úticélok >> Európa >> Egyesült Királyság >> Anglia >> Városai >> London >> Nevezetességek

London útikalauz


Utazás

Bevezetés

Kattints a gombra! Köszönjük!

London nevezetességei, látnivalók

 • london legmagasabb épülete

  Shard torony

  2012-re készült el London legújabb látnivalója az égbe törő Üvegszilánk. London és egyben Európa legmagasabb épülete lett. 95 emeletével, 310 méteres magasságával kiemelkedik a környező épületek közül. 11.000 üveglap borítja - ezzel egy egész életre munkát ad a szerencsés ablak pucoló cégnek. A toronyban lakások, irodák, éttermek és 5 csillagos szállodák kaptak helyet. Természetesen a város minden pontjáról tökéletesen látható, így a Temzén átívelő Milleniumi-hídról is. Az építését Egyesült Arab Emírségekben élő arab befektetők pénzelték és ők is lakják majd valószínüleg amíg nem találnak vevőket az ingatlanokra. A 68. emelet fölötti körpanorámás kilátóteraszra 25 font körüli belépőjeggyel juthatunk fel.

 • London-Eye-oriaskerek

  London Eye

  A London Eye a British Airways támogatásával épült meg az ezredforduló alkalmából. Ez egy hatalmas óriáskerék, mely 135 méter magas, 32 kapszulával rendelkezik, melyek mindegyikében 25 ember fér el. A kerék folyamatos mozgásban van, szinte észrevétlenül fél óra alatt tesz meg egy teljes kört. A Temze partjára építették a Parlament épületével szemben, fentről páratlan kilátás nyílik a Temzére, és nevezetes épületekre, mint a Big Ben-re vagy a Tower Brigde-re.

 • british_museum-london-2

  British Museum

  A British Múzeum a maga nemében az egyik legnagyobb a világon, 13 millió tétellel vonultatja fel az emberi kultúrát a kezdetektől napjainkig. Egy alkalommal lehetetlen végigjárni az egészet, egyszerűen hatalmas ez a gyűjtemény - viszont mindenkinek ingyenes a belépés (ami igen ritka dolog), így akár tervezhetünk több kisebb látogatást is egy londoni tartózkodásunk alatt. Művészet és történelem kedvelőknek erősen ajánlott program!

 • Tower-Bridge-london

  Tower Bridge

  A Tower Bridge az angol főváros egyik legkönnyebben felismerhető látnivalója. Egy Temze fölött átívelő függőhíd melynek pillérein két bástya áll, a közepe pedig felnyitható, hogy a nagyobb hajók át tudjanak haladni alatta. 11ezer tonna acélból készült a szerkezet, ami évente kb 500 alkalommal nyílik fel 1-2 percre.
  Az építményben helyet kapott egy kiállítás is, mely bemutatja a híd történetét és a mechanika működését.

 • Hampton-Court-london

  Hampton Court

  A Hampton Court palota volt a leghíresebb angol király, VIII.Henrik rezidenciája. 1516-ban építették Wolsey érsek számára, aki egyben Anglia lordkancellárja is volt. Ez az ország legimpozánsabb épülete és úgy alakították ki, hogy az érsek gazdagságát hírdesse és növelje saját fontosságába vetett hitét. Miután nem tudta rávenni a pápát arra hogy engedélyt adjon VIII.Henriknek az Aragóniai Katalintól való elválásra kegyvesztett lett és még az sem tudta megakadályozni bukását hogy a Hampton Court-ot a királynak ajándékozta.

 • lloyds-szekhaz-london

  Llodys székház

  A Lloyds székházat sir Richard Rogers a nagy angol építész tervezett és az egyik legdrágább épület a világon négyzetméterre lebontva. Építése 1976-ban kezdődött és - hogy maximálják a belső teret - az épületgépészeti berendezéseket, a lifteket, a szellőzőcsöveket és a wc-ket az épületek kívül helyezték el. A Lloyds társaság 1668-ban kezdte egy kávéboltként, ahol a szállítók a profit egy bizonyos százalékáért garanciát adtak a szállítmányra. Közepén egy 90 méter magas terem áll, amit kupolaszerű tető fed.

 • london-city

  Üzleti negyed - City

  London 1 km2-nyi üzleti negyedét City-nek hívják, ahol a legtöbb pénzügyi tranzakciót bonyolítják Európában. Ez London legrégibb és legmodernebb kerülete. A rómaiak itt hozták létre az első települést i.u. 43-ban és a Londinium nevet adták neki, ennek mára nem sok nyoma maradt. 1666-ban egy tűzvész pusztította, majd az 1940-es években a német bombázások a földdel tették egyenlővé. Némelyik intézménye több mint 500 éves és a régi London büszke szimbólumaként állnak.

 • windsor-palota-zaszlo

  Windsor zászlója

  Az Egyesült Királyság rendkívüli történelmének legismertebb szimbóluma maga is rendkívüli történelmi személyiség, II. Erzsébet királynő. A Windsor-i kastély tetején a zászló jelzi hogy a királynő éppen ott tartózkodik-e vagy sem. Ha az ország zászlaja lobog, akkor a királynő nincs ott, ha a királyi zászló, akkor Windsorban van. Az épület maga is fontos nevezetessége a városnak, de a zászló is említésre méltó látnivaló.

 • stonehenge

  Stonehenge

  Bár nem Londonban van, de itt is meg kell említeni. A világ talán legismertebb neolitikus bronzkori lelete a Stonehenge az angliai Wiltshire-ben található. Keletkezését 3-5ezer évvel ezelőttre teszik a szakértők, ám azt senki sem tudja kik és miért építették. Az egyes tömböket több száz kilométerről szállították ide. Megoldatlan rejtély. Lehetett ősi temetkezési hely, templom, csillagászati obszervatórium vagy leszállópálya ufóknak, akármi is volt a rendeltetése még a ma emberét is lenyűgözi a látványa. Anglia egyik legfontosabb nevezetessége.

 • millenium-hid

  Milleniumi híd

  A gyalogos hidat (370 méter) 1998-ban kezdték el építeni, hogy a 2000-re készen legyen, de sajnos csak júniusban tudták átadni. 2 hét múlva sajnos le is kellett zárni, mert túlságosan kilengett a járókelők alatt. Így a londoniak el is nevezték "imbolygó hídnak". A híd 2 év után vált alkalmassá a közlekedésre, így 2002 óta már biztonságban átkelhetünk a Milleniumi hídon. Miközben átsétálunk a Temze felett, csodálatos kilátásban lehet részünk a Szent Pál Székesegyházra.

 • National-Gallery-london

  Nemzeti Galéria

  Az ókori görög sítlusú korinthoszi oszlopokkal díszített Nemzeti Múzeum (National Gallery) - a jellegzetes zöld kupolájával - a Trafalgar tér északi részén helyezkedik el. A klasszicsta építésű Múzeum 1824-ben nyitott meg és azóta is gyűjti a műtárgyakat. A képtárban 2300 képet tekinthetünk meg, amiket az első és második világháború idején óvatosságból elszállította, így mindegyik megőrizhette eredeti formáját. Híresebb festők akiknek művei megtalálhatók a a Nemzeti Galériában: Tiziano, Ruben, Rembrandt, Canaletto és Coreggio.

 • nelson-emlekoszlop-london

  Nelson emlékoszlop

  Az emlékoszlopot a Trafalgari csata emlékére hozták létre amikor Nelson admirális legyőzte Napóleont 1805-ben. Az oszlop 52 méter magas. Egy négyzet alakú bronz alapzaton áll, ami ágyugolyókból van még a francia háborúból. A talapzat mind a négy oldalán egy dobormű található, Nelson admirális életéből. Az oszlop váza, egy korinthoszi oszlop mintáját követi, amely Rómában található. Az emlékmű tetején egy 5,5 méteres kő szobor áll, amit 1843-ban állítottak a helyére, Nelson admirálist ábrázolja ahogy kardjára nehézkedik a nehéz csata után. A talapzat melletti lépcsőn két oroszlánt találunk, ami még monumentálisabbá teszi az oszlopot.

 • trafalgar-ter-london

  Trafalgar tér

  A tér az 1805-ös csata emlékére kapta a nevét amikor Nelson legyőzte Napóleon seregét. A Trafalgar tér London egyik leghíresebb tere, legfőbb jelképe az 52 méteres Nelson emlékmű. Több híres épület is található még a téren, mint pl: Nemzeti Galéria vagy a Mezei Szent Márton templom. Az épületeket teljesen más időkben építették, ezért a stílusok is teljesen különbözőek. Míg a Galéria klasszicista stílusban épült a templom neoklasszicista és barokk keverékével jött létre.

 • tower-of-london

  Tower

  Eredeti nevén Her Majesty's Royal Palace and Fortress The Tower of London. Az épületegyüttes a Temze partján található, itt őrzik 1303 óta a koronázási ékszereket. Sokféleképpen használták az évszázadok alatt, volt már fegyverraktár, erődítmény, királyi palota és börtön is. 1708-ban kezdék el átépíteni I. Vilmos rendeletére, ekkor hozták létre a vízárkot és a tornyot is. A végleges formáját 1275-1285 között I. Edward idején érte el. Az épületnek több, mint 24 tornya van és a koronaékszerek mellett a király fegyvergyűjteményét is itt tárolják.

Támogass minket! Kattints a gombra! Köszönjük!