Custom Search
Itt járok: Főoldal >> Úticélok >> Európa >> Olaszország >> Róma >> Látnivalók

Róma útikalauz


Utazás

Bevezetés

Kattints a gombra! Köszönjük!

Róma nevezetességei, látnivalók

 • roma-colosseum

  Colosseum

  A Colosseum a rómaiak által valaha épített legnagyobb amfiteátrum, mely Róma központjában található. Főként gladiátor küzdelmekre és egyéb látványos állatviadalokra, kivégzésekre és egyben a nép szórakoztatására használták. I.sz. 70 körül kezdődött az építése, ami 10 évig tartott. Az első, i.sz. 80-ban rendezett cirkuszi játékok 100 napja alatt mintegy 5000 állatot öltek le és 9000 gladiátor küzdött meg életre-halálra. Bár az idők folyamán a méretei jelentősen megváltoztak, falai omladoztak, az építmény ma a város jelképe és a legfontosabb látnivalója, amelyet turisták milliói keresnek fel évente.

 • trevi-kut-roma-latnivalok

  Fontana di Trevi - Trevi-kút

  Az elnevezés az olasz tre vie (három utca) kifejezésből ered, utalva arra, hogy a szökőkútnál 3 utca találkozik. A hiedelem szerint aki pénzérmét dob a kútba, az biztosan visszatér még az Örök Városba és egyben jótékonykodik is, mivel időnként a pénzt összegyűjtik és az Olasz Vöröskeresztnek adományozzák. A pénzdobás technikája pedig: háttal állni a kútnak és jobb kézzel bal váll fölött kell dobni - így biztosan beteljesedik a jóslat és visszatérünk Rómába.

 • pantheon-roma-nevezetessegei

  Pantheon

  A Pantheon a Piazza Della Rotonda-n helyezkedik el. A legenda szerint Róma alapítóját, Romolust a halála után sasok vitték innen az istenekhez. A reneszánsz óta számos híres embert temettek el itt, például Raffaello végrendeletében kérte, hogy itt helyezzék örök nyugalomra.

 • Monumento-Vittorio-Emanuele-roma-nevezetessegek

  Monumento Vittorio Emanuele II

  II. Vittorio Emanuelle emlékműve, amit 1911-ben avattak fel Olaszország egyesítésének emlékére. A legtöbb olasz szerint nevetséges, esküvői tortának nevezik. Brescia-ban fejtett márványból készült, 170m hosszú és 60m magas. Vállal és fejjel magasodik Róma fölé és hihetetlenül népszerű látnivaló, minden nap emberek ezrei másszák meg és üldögélnek a lépcsőin. A középen lévő lépcsősor tetején két katona áll díszőrséget az ismeretlen olasz katona sírja mellett, aki az 1918-ig tartó háború hősi halottja. Középen látjuk II. Viktor Emánuel király lovasszobrát, két oldalán a szökőkutak az Olaszországot keletről és nyugatról szegélyező tengereket szimbolizálják. Az emlékmű tetejére lifttel juthatunk fel, ahonnan egyedülálló panoráma nyílik Róma városára.

 • vesta-temploma-roma-latnivalok

  Vesta temploma

  Vesta templomának romjai a Forum területén állnak Rómában. Az épület egyidős a várossal. Kerek alaprajza volt, korábban itt őrizték Vesta örök tüzét, később díszes palotát építettek erre a célra, amit A Vesta szüzek házának neveztek. A templom többször elpusztult, lerombolták, de minden alkalommal újjáépítették. 20 db korinthoszi oszlop vette körül, ezek közül ma már csak 3 látható egészben.

 • titus-diadalive-roma-latnivaloi

  Titus diadalíve

  A Santa Francesca Romana templomtól délre található Titus diadalíve. Jeruzsálem elfoglalójának, a zsidók elleni győztes hadjárat emlékére állították az 1. században. Titus császár halála után fejezték csak be. Fő nevezetessége az ív belső oldalán lévő két dombormű, amik festői részletességgel és lenyűgöző térhatással ábrázolja a bevonulást.

 • vatikan-varos-roma

  Vatikán

  A Római Birodalom utolsó maradványa a Vatikánból irányított Római Katolikus Egyház. A Vatikán saját hadsereggel és rendőrséggel rendelkező független városállam, amelynek feje a pápa. A belépéshez útlevél szükséges. A főterén 300ezer ember kényelmesen elfér. A teret körbeölelő oszlopsor tetején 140 szent szobra áll. A dupla, fedett oszlopsort a gazdagoknak építették, hogy hintóval érkezhessenek a misére akár esős időben is. Minden vasárnap istentiszteletet tartanak, amelyen emberek ezrei vesznek részt a világ minden tájáról. A szertartás különleges hangulata mindenkit magával ragad.

 • forum-roma

  Forum

  Mielőtt belépnénk, különböző térképeket találunk a Forum külső oldalán. Láthatjuk mekkora is volt a római birodalom egészen a kezdetektől. 700 év alatt Róma meghódította Európa nagy részét, Kis-Ázsiát és Észak-Afrikát. A mai Róma volt a birodalom központja és a Forum volt a belvárosa. A rómaiak templomok építésével kezdték, majd a piacokkal folytatták amiket kitoltak, hogy helyet biztosítsanak a hivataloknak, bazilikáknak, és a diadalíveknek amiket győzelmeik emlékére emeltek. A Via Sacra felől a Titus diadalíven keresztül léphetünk be a Forumra. Ez a legrégibb diadalív Rómában, rajta látható ahogyan a rómaiak zsidók feletti győzelmüket ünneplik Krisztus halála után néhány évvel. A diadalív belső oldalán a rómaiak láthatók, ahogy elhurcolják a hadizsákmányt, a menorát és az ezüst trombitákat.

 • Via-Dei-Fori-Imperiali-roma

  Via Dei Fori Imperiali

  Via Dei Fori Imperiali és a Piazza Venezia. Hatalmas itt a forgalom, rengeteg autó és robogó halad itt egész nap. Mussolini alakította ki a Piazza Venezia teret a 30-as években a fasiszta gyűlések számára. Mussolini volt az a diktátor aki bevitte Olaszországot a 2. világháborúba Hitler oldalán. Római császárnak tekintette magát és megépíttette a sugárutat a Piazza Veneziától a Colosseumig a fasiszta felvonulások számára. Ez a birodalmi út a Via Dei Fori Imperiali. Építése során lerombolták a középkori Róma nagyrészét.

 • Villa-Borghese-roma-latnivalok

  Villa Borghese

  A Borgia villa - Róma egyik legfontosabb neveztessége és a legnépszerűbb parkja, ami a Borgia családról kapta a nevét. Nagy hatalmú, korrupt, önkényes és elképesztően gazdag emberek voltak. A 17. században egy parkkal körülvett villát építettek a városközpont közelében. 1901-ben az állam megvette és múzeummá alakította át. Scipio Borgia bíboros építtette ezt a villát, hogy szórakoztassa barátait és helyet biztosítson hatalmas műkincsgyűjteményének. Semmitől sem riadt vissza, hogy gyarapíthassa gyűjteményét, ha kellett börtönbe záratta a művészeket, hogy rátehesse kezét az alkotásaikra. Van itt néhány Caravaggio festmény és Bernini szobrok is. Pl.: Dávid, ahogy felkészül a Góliát elleni harcra. Ez a legjobb gyűjtemény a Vatikánon kívül, a legkülönbözőbb mesterek művei találhatók itt: Rubens, Raffaelo, Tiziano.

 • Piazza_Navona-roma

  Piazza Navona

  A tér helyén eredetileg stadion állt, amit Kr.u.86-ban építettek 30ezer néző számára, később lovagi tornákat tartottak itt egészen a 15.századig amikor piaccá alakították át. A tér közepén egy csodálatos kút áll, amit Róma történetének egyik legnagyobb szobrásza készített. A reneszánsz kort a barokk kor követte, abban az időben az egyik legelismertebb géniusz Bernini volt. A kút az egyik mesterműve, a Négy folyó forrása. A négy folyó a Gangesz, a dél-amerikai River Plate, a Duna és a Nílus. Bernini nagyon féltékeny ember volt és valósággal elzöldült ha meghallotta legfőbb riválisa Borromini nevét. Borromini készítette a Szent Ágnes templom homlokzatát pont szemben Bernini kútjával. Megvetésének kifejezéseként úgy tűnik hogy a kút minden figurája hátat fordít a templomnak vagy a kezével hadonászik a borzalmas látvány miatt. Érdekesség, hogy a kút korábban készült a templomnál.

 • castor-es-pollux-temploma-roma

  Castor és Pollux temploma

  Castor és Pollux templomának maradványai Róma legrégibb látnivalóinak egyike. Castor és Pollux hatalmas tiszteletnek örvendtek a nép körében, mert győzelemre vezették az i.e. 496-os Tarquinius Superbus elleni háborút. I.e. 484-ben állították fel, majd szinte mindegyik császár újraépíttette vagy felújíttatta. Tiberius, Caligula után Hadrianus restauráltatta olyan pompával, hogy a Forum legszebb épülete lett. Mára csak az alapzat és három márványból faragott korintoszi oszlop maradt fenn.

 • Curia-Julia-forum-roma-latnivalok

  Curia Julia

  A római Forum nyugati részén áll a Curia Julia. Eredeti nevén Curia Hostilia (szenátus háza), i.e. 52-ben Sulla diktátor állította helyre. Lerombolták, majd Faustus Sulla megint felújította. Később Julius Caesar utasítására rombolták le, és Curia Julia néven újra felépíttette, de ezúttal más helyen. Ezután tűzvész pusztította el, majd Diocletianus újra felépíttette. Ezt az épületet láthatjuk ma is. A belső képen láthatjuk a részben fennmaradt, domborművekkel díszített márványkorlátokat.

 • Santa-Francesca-Romana

  Santa Francesca Romana temploma

  A templom Rómában a Forum Romanum keleti oldalán helyezkedik el, néhány méterre mögötte áll a Colosseum. Az épület alapjául egy 9. századi kápolna szolgált, amit a 10. században kibővítettek. Bent őriznek egy kőlapot, ami Szent Pál és Szent Péter térdének lenyomatát őrzi. Mellette található az Antiquarium Forense múzeum, ami a vaskorból feltárt csontokat, sírokat, temetkezéshez használt dolgokat és római kori szobormaradványokat mutat be. Eredetileg kolostorként működött a templom mellett.

 • vesta-szuzek-haza-roma-forum

  Vesta szüzek háza

  A római Forum Romanum egyik épülete volt a Vesta szüzek háza, ami a Vesta templom mögött állt. Hatalmas méretei miatt palotának is nevezték, ebben őrizték az örök tüzet a szüzek:) Az udvar 63×63 méteres, a közepén álló nyolcszögletű épület az idők során elpusztult. Itt tártak fel egy korabeli ciszternát, amiből a papnő és a szüzek az ivóvizet nyerték (nem ittak a vezetékes vízből). Mindezeket oszlopok vették körül, amiknek mára már csak a töve maradt meg. A Tablinum a szüzek közös szalonja volt az udvar keleti részén, az itt látható 4. századi fej nélküli oszlop-romok egykor a papnőket ábrázolták.

Támogass minket! Kattints a gombra! Köszönjük!