Custom Search
Itt járok: Főoldal >> Úticélok >> Európa >> Horvátország >> Városok >> Split >> Split nevezetességei, látnivalók

Split útikalauz


Utazás

Bevezetés

Kattints a gombra! Köszönjük!

Split nevezetességei, látnivalók

 • Diocletianus palota

  A palota alaprajza egy szabánytalan négyzet, melynek keleti, nyugati és északi homlokzatán tornyok láthatóak, de csak a tengerre néző keleti oldalon volt igazán erdődítve. Az árkádos felső galéria építészeti kialakítása eltér a három tengerparti homlokzati rész sokkal spártaibb kialakításától. Mindegyik fal közepén hatalmas kapu áll: ezek egy hangulatos udvart vesznek körül.

  split nevezetességei látnivalók
 • A Keleti Kapu szárnyai sokkal szerényebbek, mint a másik kettő: valószínüleg ez volt a császár magánylakosztályának bejárata. A palota kialakítása kettőségre épült: egyszerre kényelmes villa és erődített vár. A császár lakosztálya atengerre nézett, és akármennyire eltértek is a későbbi évszázadok stílusjegyei, nagyrészt megőrizte eredeti külsejét. A Perisztiliumnak nevezett belső udvar vezet át a császári helyiségekbe: szintén innét elérhető a császár mauzóleuma és nyugat felé másik három templom is.

  split nevezetességei látnivalók
 • split nevezetességei látnivalók

  A palota északi része is a Perisztiliumból elérhető, de kevésbé maradt fenn. A palota a közeli Brac-szigetéről ideszállított fehér mészkéből épült fel, a tufa a közeli folyóágyból került ide, a téglát pedig a város téglaégetői készítették. A díszítéshez másféle követ is felhasználtak: elsősorban egyiptomi gránitoszlopok és szfinxek, és márvány is szerepel köztünk. A salonai palotát a Jadro folyó látta el vízzel, melyet a salonai vízvezetken juttattak el a palotába. Ezeket a XIX. században nagyrészt átalakították, de ma eredeti pompájukban láthatóak.

 • split nevezetességei látnivalók

  Szent Dominus székesegyház (13. század)

 • split nevezetességei látnivalók

  Szenháromság templom és reneszánsz kolostora

 • split nevezetességei látnivalók

  Szent Arnir kápolna- Juraj Dalmatinac alkotása

 • split nevezetességei látnivalók

  Szen Ferenc templom és kolostora (13. század)

 • split nevezetességei látnivalók

  Városi Múzeum

  Split Városi Múzeuma 1952-ben nyitotta meg kapuit. A múzeum megnyitásának az volt a célja, hogy felhívja a város figyelmét arra a rendkívüli értékekre amiket addig nem vettek észre. Helyi festők és szobrászok műalkotásai, a helyi népviselet bemutatása. A keresztény vallás bemutatása. Az Unesco által védett Diocletianus Palota bemutatása és a makettje, hogy egykor milyen lehetett.
  www.mgst.net

 • split nevezetességei látnivalók

  Tengerészeti Múzeum

  A Tengerészeti Múzeum 1962-ben alakult meg. A kiállított tárgyak között láthatunk fegyvereket, navigációs berendezéseket és az elengedhetetlen tengerészeti egyenruhát. A falakon a régi hajóknak láthatjuk a fényképéket és a bejárat mellett egy 6 méter hosszú horgonyt ami nem egy mai darab.
  www.hpms.hr

 • split nevezetességei látnivalók

  Néprajzi Múzeum

  A Néprajzi Múzeum 1910-ben alakult meg Splitben. A múzeum összegyűjtötte Dalmácia és egész Horvátország népi öltözeteit valamint ékszereit és fegyvereit. Miközben végighaladunk a termekben láthatjuk, hogy miket viseltek esküvőn a menyasszonyok vagy az özvegyek a temetés ideje alatt. Az egyik teremben kipróbálhatjuk az autentikus horvát hangszereket és ruhákat is.
  www.etnografski-muzej-split.hr

 • split nevezetességei látnivalók

  Régészeti Múzeum

  A Régészeti Múzeum volt az első múzeum ami létrehoztak Splitben 1820-ban. Három helyszínen végeztek egyszerre feltárásokat: Salona, Narona i Issa amelyekből több mint 150. 000 tárgyat őriztek meg ennek a kórnak. Minden évszázadból és korból találtak eszközöket az őskortól egészen a görög korig. A legjelentősebb műemlék ami kb. 6000 éves egy kőtábla amire az van vésve, hogy Salona. Erről a területről több ékszer és kerámia is a felszínre került.
  www.armus.hr

Támogass minket! Kattints a gombra! Köszönjük!