Custom Search
Itt járok: Főoldal >> Úticélok >> Észak-Amerika >> USA >> Államok, régiók

USA útikalauz


Utazás

Bevezetés

Kattints a gombra! Köszönjük!

Az Amerikai Egyesült Államok - USA államai és fővárosai

Az USA államformája szövetségi köztársaság, ami 50 önálló államból áll, ehhez jön még Washington DC - egy szövetségi kerület - az ország fővárosa. Az alábbiakban régiókra osztva mutatjuk be USA tagállamait az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig.

 • New England régió

  Államai (Fővárosai)
  Connecticut (Hartford)
  Maine (Augusta)
  Massachusetts (Boston)
  New Hampshire (Concord)
  Rhode Island (Providence)
  Vermont (Montpelier)
  A nyeregtetős templomok, rusztikus régiségek otthona. New England számos élményt kínál, szép strandok, tengeri ételek, zord hegyek, gyakori hóesés és az ország legrégibb városai. Területe olyan kicsi, hogy akár egy hét alatt bejárható az összes fontosabb nevezetesség.

 • Közép-Atlanti régió

  Államai (Fővárosai)
  Delaware (Dover)
  Maryland (Annapolis)
  New Jersey (Trenton)
  New York (Albany)
  Pennsylvania (Harrisburg)
  Nyugat-Virginia (Charleston)
  New York-tól Washington DC-ig a Közép-Atlanti régió ad otthont USA legsűrűbben lakott városainak, történelmi helyszíneknek valamint olyan tengerparti nyaralóhelyeknek, mint Long Island Beach és Jersey Shore.

 • Déli régió

  Államai (Fővárosai)
  Alabama (Montgomery)
  Arkansas (Little Rock)
  Georgia (Atlanta)
  Kentucky (Frankfort)
  Louisiana (Baton Rouge)
  Mississippi (Jackson)
  Észak-Karolina (Raleigh)
  Dél-Karolina (Columbia)
  Tennessee (Nashville)
  Virginia (Richmond)
  A déli régió országszerte ismert a vendégszeretetéről, házias ételeiről, és zenei (jazz, blues, rock'n'roll és country) hagyományairól. A terület éghajlata főleg szubtrópusi, buja, zöldellő növényzet és mezőgazdasági ültetvények váltják egymást.

 • florida-kennedy-urkozpont

  Florida (Tallahassee)

  Észak-Florida hasonló a fenti déli régióhoz. Kivéve az Orlando-i üdülőhelyek, ahol nyugdíjas közösségek laknak; a trópusi, karibi ihletésű Miami és a közel 2000 km-es homokos tengerpart.

 • indianapolis

  Közép-nyugati régió

  Államai (Fővárosai)
  Illinois (Springfield)
  Indiana (Indianapolis)
  Iowa (Des Moines)
  Michigan (Lansing)
  Minnesota (Saint Paul)
  Missouri (Jefferson City)
  Ohio (Columbus)
  Wisconsin (Madison)
  A közép-nyugat termőterületeknek, erdőknek, festői kisvárosoknak és nagy ipari központoknak valamint a Nagy-tavaknak ami a világ legnagyobb összefüggő tórendszere.

 • austin-texas

  Texas (Austin)

  Az ország 2. legnagyobb állama, olyan mintha egy teljesen más önálló ország lenne (egyszer az is volt). Nagyon változatos vidék, a déli alföldeken szarvasmarha tenyésztéssel foglalkoznak a cowboyok, a déli partoknál homokos strandok vannak míg nyugaton hegyek és sivatagok.

 • topeka

  Great Plains

  Államai (Fővárosai)
  Észak-Dakota (Bismarck)
  Dél-Dakota (Pierre)
  Nebraska (Lincoln)
  Kansas (Topeka)
  Oklahoma (Oklahoma City)
  Texastól északra függőlegesen egymás alatt helyezkednek el ezek a prérikből, síkságokból álló területek - ezek a lapos államok. Meglehetősen kopár vidék, ezen is keresztülvisz a Route 66.

 • denver

  Sziklás-hegység

  Államai (Fővárosai)
  Colorado (Denver)
  Idaho (Boise)
  Montana (Helena)
  Wyoming (Cheyenne)
  A hatalmas Sziklás-hegység nagyszerű lehetőséget kínál túrázásra, raftingolásra és síelésre, de ebben a régióban néhány sivatag és nagyváros is fellelhető.

 • phoenix

  Délnyugati régió

  Államai (Fővárosai)
  Arizona (Phoenix)
  Új-Mexikó (Santa Fe)
  Nevada (Carson City)
  Utah (Salt Lake City)
  USA ezen délnyugati államait nagymértékben befolyásolta a spanyol és mexikói kultúra, ez a terület ad otthont a leglátványosabb természeti értékeknek. A legnagyobb része üres, ennek ellenére itt találjuk az ország néhány legnagyobb városát.

 • sacramento

  Kalifornia (Sacramento)

  Hasonlóan a délnyugathoz itt is erős a spanyol és mexikói hatás, ami még Kalifornia történelmére is kihatott. Ebben az államban világvárosokat, esőerdőket, havas hegycsúcsokat és gyönyörű strandokat találunk.

 • salem

  Északnyugati régió

  Államai (Fővárosai)
  Washington (Olympia)
  Oregon (Salem)
  A kellemesen enyhe északnyugaton remek szabadtéri programokra nyílik lehetőség. A terület nagyon változatos, esőerdők, festői hegyvonulatok, vulkánok, gyönyörű tengerpartok, puszták, sivatagok váltják egymást.

 • juneau-alaska

  Alaszka (Juneau)

  Alaszka területe ötszöröse a többi állam átlagának, északon sarkvidéki az időjárása, a hideg és a hegyvidéki vadon jellemzi a legjobban.

 • hawaii

  Hawaii (Honolulu)

  A Hawaii-szigetek egy vulkanikus szigetcsoport a Csendes-óceánban, Kalifornia partjaitól 3700 km-re délnyugatra - csodálatos üdülőparadicsom.

 • samoa

  Nem állami területek

  Az USA-nak világszerte vannak nem-állami területei, amelyekkel "commonwealth" - nemzetközösségi státuszban van. Ezek Puerto Rico (a legnagyobb), Észak Mariana-szigetek, Guam, Samoa és az Amerikai Virgin-szigetek a Karib-tengeren.

Támogass minket! Kattints a gombra! Köszönjük!